Övervikt

Kontakt Läs mer

Lider du av övervikt och letar efter en läkare i Stockholm som kan hjälpa dig med att bli av med att gå ner i vikt? Doktor Bo Kuritzen är expert på övervikt och med lång medicinsk erfarenhet från många aktiva år i läkarbranschen erbjuder vi läkarvård och rådgivning i världsklass för att optimera möjligheterna att kunna förbättra din nuvarande situation och förhoppningsvis kunna bota dina besvär.

Vi hjälper dig att behandla övervikt

Jag heter Bo Kuritzén och driver en liten läkarmottagning på Östermalm i centrala Stockholm. Jag är specialiserad på internmedicin, vilket bland annat omfattar mage (fetma, övervikt och relaterade sjukdomar), tarmar, lever, galla, bukspottkörtel samt hjärta och övrig cirkulation, exempelvis lungor.

I egenskap av läkare har jag även breddat min kompetens genom tjänstgöring på öron-, näsa- och halsklinik, på neurologisk universitets teknik samt även på undervisningssjukhus med inriktning på alkohol- och annan drogproblematik.

Utöver mina kompetenser i egenskap av specialistläkare har jag också stor kompetens och erfarenhet när det kommer till att utföra medicinsk-juridiska utredningar. Detta kan till exempel handla om tvister med försäkringsbolag och försäkringskassan. Utöver sjukvård kan jag också erbjuda mina patienter hälsokontroller, både för företag och enskilda patienter.

Övervikt som sjukdom

Fetma och övervikt innebär en ansamling av överskottsfett som på sikt kan skada hälsan hos den utsatta. I dagligt språkbruk blandas mer än ofta fetma och övervikt ihop men ur medicinsk bemärkelse är de två begreppen helt skilda.

Fetma är en kronisk sjukdom, dess symptom och följdsjukdomar utvecklas successivt men i tidigt stadie kan man ofta uppleva att fetma bland annat gång, ge ryggvärk och orsaka trötthet. Om fetma inte behandlas kan det på sikt ge upphov till direkt livshotande sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och typ 2-diabetes.

Övervikt och fetma förväxlas konstant men faktum är att de är två helt skilda saker. För att kunna kontrollera fetma och övervikt kan du till exempel räkna ut ditt Body Mass Index, eller BMI som det också kallas.

En vikt som ger ett BMI-värde mellan 18,5 och 25 räknas som normalvikt. Överviktig är du som har ett BMI-värde mellan 25 och 30. Lider du av fetma har du ett BMI-värde över 30.

Övervikt – Hur botar jag den och går ner i vikt?

För de allra flesta är det svårt att ändra levnads- och kostvanor. Men vad många inte tänker på är att även de små förändringarna i kost och livsvanor gör stor skillnad. Det är självklart viktigt att hitta en kost som passar just dig och framförallt handlar det om att sätta upp realistiska mål som passar dig och dina ambitioner.

Kostråd för dig som lider av övervikt

Vegetarisk mat – Oavsett vilken anledning du väljer att vara vegetarian eller vegan så är det absolut inte svårt att leva efter en icke-animalisk kost och samtidigt leva hälsosamt, även om många tror detta. Det viktigaste som vegetarian eller vegan är att man har med sig baskunskaperna om var näringen finns och hur man bäst tar tillvara på den. För att täcka upp för näringsämnena i maten från djurriket är det några livsmedel som är särskilt viktiga i den vegetariska kosten:

 • Baljväxter, såsom bönor, ärter, linser, tofu och/eller andra sojaprodukter
 • Fullkornsprodukter, exempelvis havregryn, korngryn och fullkornspasta
 • Grönsaker och rotfrukter
 • Frukt och bär
 • Rapsolja och vegetabiliska matfetter

Äter man en kost som är helt vegansk behöver man dock även konsumera kosttillskott med vitamin B12 och vitamin D. Alternativt en tillräcklig mängd från berikande produkter.

Fisk och skaldjur – Det viktigaste att tänka på när man inför fisk i sin kost är att försöka variera i vilken form man konsumerar fisken.

Vid graviditet – För att barnet i magen ska kunna växa och må bra är det viktigt att konsumera mer näring än tidigare – man äter trots allt för två. Olika typer av mat innehåller olika näringsämnen som behövs för en hälsosam graviditet, ät gärna:

 • 500g frukt och grönt varje dag
 • Fisk 2-3 gånger i veckan
 • Lättmjölk, 5 dl per dag
 • Nyckelhålsmärkt matfett
 • Kött, kyckling, ägg och bönor
 • Potatis, bröd och ris

Överlag handlar det alltid om att hålla en sund kost som är anpassad efter dina unika behov och ämnesomsättning. Regelbundet intag av mat under dagen är också att föredra och rekommendera framför sporadiskt ätande.

När ska jag söka hjälp?

Drygt hälften av alla män och uppemot en tredjedel av alla kvinnor i Sverige är drabbade av övervikt. Det kan dock vara svårt att själv komma till insikt om sin egen övervikt. Det finns dock olika sätt att enkelt ta reda på om man är överviktig eller inte. Att väga sig är naturligtvis den allra enklaste, men när vet man om ens vikt är farlig för hälsan? Om BMI-värdet är över 25 så kan det tyda på att du är överviktig. Midjemåttet är en annan bra indikator över huruvida du är i riskzonen för övervikt. För män är ett midjemått under 102cm att föredra och för kvinnor är under 94cm att föredra annars är det en klar hälsorisk.

Lider du av övervikt? Ta kontakt redan idag

Så om du är i behov av rådgivning vid övervikt eller behandling vid fetma, kontakta då mig, Dr Bo Kuritzén redan idag. Tillsammans ser vi till att förbättra din situation genom snabb och personlig vård och behandling.Utöver mina yrkesmässigt långa erfarenheter och min goda kompetens är jag även skicklig när det kommer till medicinsk rådgivning. Det är centralt att du som patient känner dig trygg i ditt val av vår läkarmottagning och du ska kunna lita på att du får den vård du behöver, när du behöver den.

Övervikt är en hälsofara för dig och ditt liv. Därför råder jag dig att ta problemet på allvar – kontakta mig så berättar jag hur jag kan hjälpa dig.

Välkommen!

Läs mer om övervikt här

Här kan du läsa mer om min verksamhet

Här är vägbeskrivningen till min mottagning