Ledvärk

Kontakt Läs mer

Ledvärk är smärta som upplevs i en eller flera leder i kroppen. Det kan vara en följd av olika faktorer och sjukdomar som påverkar lederna och omgivande vävnader. Några vanliga orsaker till ledvärk inkluderar:

Ledinflammation: Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i lederna och kan leda till kronisk ledvärk. Andra former av ledinflammation inkluderar lupus och psoriasisartrit.

Slitage av ledbrosk: Artros är en degenerativ ledsjukdom som påverkar brosket i lederna. Det kan orsaka smärta, stelhet och nedsatt rörlighet i de drabbade lederna.

Gikt: Detta är en form av artrit som orsakas av ansamling av urinsyra i lederna. Det kan leda till plötslig och intensiv smärta, vanligtvis i stortån.

Skador: Skador på leder, såsom sträckningar, ligamentskador eller brott, kan leda till ledvärk.

Infektioner: Infektioner såsom sepsis eller bakteriell artrit kan orsaka smärta och inflammation i lederna.

Systemiska sjukdomar: Vissa sjukdomar som påverkar hela kroppen, inklusive lederna, såsom lupus eller fibromyalgi, kan ge upphov till ledvärk.

För att behandla ledvärk är det viktigt att fastställa den underliggande orsaken. Beroende på orsaken kan behandlingsalternativ inkludera läkemedel för smärtlindring och inflammation, fysioterapi, vila och värme- eller kylbehandlingar. I vissa fall kan kirurgi vara nödvändig för att åtgärda skador eller avancerad ledsjukdom.

 

Om du upplever ihållande eller svår ledvärk, är det rekommenderat att du kontaktar Dr Kuritzén för en korrekt diagnos och behandling.