Huvudvärk

Kontakt Läs mer

Det är vanligt att ha tillfällig huvudvärk. Oftast har huvudvärken ingen allvarlig orsak även om den känns besvärlig. Tillfällig huvudvärk går ofta över med receptfria smärtlindrande läkemedel. Ibland kan annan behandling behövas.

Det finns många olika typer av huvudvärk. Det är viktigt att veta vilken typ av huvudvärk du har så att du kan få rätt behandling.

Du kan få tillfällig huvudvärk av till exempel stress, sömnbrist, vätskebrist, att du druckit mindre kaffe än du brukar eller att du druckit mycket alkohol.

När du får huvudvärk någon gång ibland kan receptfria läkemedel mot tillfällig smärta vara ett enkelt sätt att bli av med värken. Men om huvudvärken kommer ofta är det viktigt att inte försöka dämpa den med läkemedel i fler än nio dagar i månaden. Det viktiga är att i stället ta reda på orsaken till huvudvärken. Då kan du också hitta sätt att undvika den.

Spänningshuvudvärk känns oftast på båda sidorna av huvudet. Den är tryckande och molande. Det kan kännas som om du har en trång mössa på dig. Spänningshuvudvärk blir inte värre av fysisk aktivitet.

Migrän kommer i anfall av intensiv huvudvärk i ena sidan av huvudet. Anfallet kan pågå i några timmar upp till tre dygn eller mer. Migrän blir oftast värre av fysisk aktivitet.

Klusterhuvudvärk kommer i perioder med flera attacker efter varandra. Varje attack pågår i femton minuter och upp till tre timmar. Attackerna börjar oftast med smärta i eller bakom ena ögat. Smärtan är oftast så intensiv och stark att du inte klarar att vara stilla utan måste hålla dig i rörelse hela tiden som attacken pågår.

Du kan få huvudvärk i samband med infektioner, till exempel vid en förkylning.

Det finns en del du kan göra själv för att slippa huvudvärk.

Att leva hälsosamt kan göra att du slipper huvudvärk

Ett regelbundet liv med regelbundna måltider, lagom med rörelse och aktiviteter och frisk luft kan göra att du slipper huvudvärk. Det är också viktigt att få tillräckligt med sömn.

Du kan ofta minska din huvudvärk med hjälp av receptfria läkemedel vid tillfällig smärta.

Receptfria smärtlindrande läkemedel mot huvudvärk ger bara tillfällig hjälp. Du ska därför inte använda dem under en längre tid eller för ofta. Använd dem högst 2–3 gånger i veckan, annars kan de i stället ge fler dagar med huvudvärk.

Skriv upp vilken sorts läkemedel du tar och hur mycket och hur ofta. Då blir det lätt att ha kontroll på hur mycket läkemedel du får i dig.