Cirkulationssjukdomar

Kontakt Läs mer

Cirkulationssjukdomar är en bred kategori av sjukdomar som påverkar det kardiovaskulära systemet, som inkluderar hjärtat, blodkärlen och blodet. Dessa sjukdomar kan ha allvarliga konsekvenser och kan påverka blodflödet till olika delar av kroppen. Här är några vanliga cirkulationssjukdomar:

Kardiovaskulär sjukdom:  En övergripande term som omfattar sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Exempel på kardiovaskulära sjukdomar inkluderar hjärtinfarkt (hjärtattack), hjärtsvikt, hjärtklaffsjukdomar, perifer kärlsjukdom och stroke.

Hypertoni: Kallas också högt blodtryck. Det innebär att blodtrycket i artärerna är högre än det normala över en längre tid. Hypertoni är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar och kan leda till allvarliga komplikationer om det inte kontrolleras.

Ateroskleros: En sjukdom där fett och kolesterol deponeras på insidan av blodkärlen, vilket bildar plack. Placket kan gradvis blockera blodflödet och orsaka kärlkramp eller blodproppar, vilket kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Hjärtsvikt: Detta är ett tillstånd där hjärtat inte kan pumpa tillräckligt med blod för att möta kroppens behov. Det kan orsakas av olika faktorer, inklusive hjärtinfarkt, hypertoni, hjärtklaffssjukdomar och andra hjärtsjukdomar.

Venös trombos: Ett tillstånd där en blodpropp bildas i en ven, vanligtvis i de djupa venerna i benen. Om en blodpropp bryter loss och rör sig till lungorna kan det orsaka en potentiellt livshotande tillstånd som kallas lungemboli.

Det finns många andra sjukdomar och tillstånd som kan påverka cirkulationen. Kontakta mig – Dr Bo Kuritzén – om du upplever symtom som smärta eller obehag i bröstet, andfåddhet, svullnad i benen eller fötterna, eller om du har andra oroande symtom relaterade till cirkulationen. En tidig diagnos och behandling kan bidra till att förhindra allvarliga komplikationer och förbättra livskvaliteten för personer med cirkulationssjukdomar.