Letar du efter en läkare i Stockholm som kan hjälpa dig med att bli av med din fetma? Doktor Bo Kuritzen är expert på fetma och med lång medicinsk erfarenhet från många aktiva år i läkarbranschen erbjuder vi läkarvård och rådgivning i världsklass för att optimera möjligheterna att kunna förbättra din nuvarande situation och förhoppningsvis kunna bota dina besvär.

Om oss på Bo Kuritzén

Jag heter Bo Kuritzén och driver en liten läkarmottagning på Östermalm i centrala Stockholm. Jag är specialiserad på internmedicin, vilket bland annat omfattar mage (fetma, övervikt och relaterade sjukdomar), tarmar, lever, galla, bukspottkörtel samt hjärta och övrig cirkulation, exempelvis lungor.
I egenskap av läkare har jag även breddat min kompetens genom min tjänstgöring på öron-, näsa- och halsklinik, på neurologisk universitets teknik samt även på undervisningssjukhus med inriktning på alkohol- och annan drogproblematik.
Utöver mina kompetenser i egenskap av specialistläkare har jag också stor kompetens och erfarenhet när det kommer till att utföra medicinsk-juridiska utredningar. Detta kan till exempel handla om tvister med försäkringsbolag och försäkringskassan. Utöver sjukvård kan jag också erbjuda mina patienter hälsokontroller, både för företag och enskilda patienter.

Fetma som sjukdom

Fetma och övervikt innebär en ansamling av överskottsfett som på sikt kan skada hälsan hos den utsatta. I dagligt språkbruk blandas mer än ofta fetma och övervikt ihop men ur medicinsk bemärkelse är de två begreppen helt skilda.
Fetma är en kronisk sjukdom, dess symptom och följdsjukdomar utvecklas successivt men i tidigt stadie kan man ofta uppleva att fetma bland annat gång, ge ryggvärk och orsaka trötthet. Om fetma inte behandlas kan det på sikt ge upphov till direkt livshotande sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och typ 2-diabetes.

Fetma – Rådgivning

I vissa fall av fetma kan kirurgi bli aktuellt, men kirurgiska ingrepp är så klart alltid en sista utväg. För de flesta med en lägre grad av fetma som i övrigt är friska kan det räcka med en genomarbetad rådgivning som är baserad på livsmedelsverkets råd och riktlinjer kring hälsosamma matvanor och ett reducerat energiintag.
För patienter som lider av svårare typer av fetma där patienten uppvisar somatiska och/eller psykosociala komplikationer bör ett mer unikt anpassat utrednings- och behandlingsprogram erbjudas.

Fetma – Behandling med kirurgiskt ingrepp

För patienter som lider av övervikt eller en lägre grad av fetma är sällan kirurgiska ingrepp aktuella. Situationen ser däremot annorlunda ut för personer som lider av en högre grad fetma. Dessa personer är i större grad potentiella kandidater för kirurgisk behandling.

Skillnaden mellan övervikt och fetma

Övervikt och fetma förväxlas konstant men faktum är att de är två helt skilda saker. För att kunna kontrollera fetma och övervikt kan du till exempel räkna ut ditt Body Mass Index, eller BMI som det också kallas.
En vikt som ger ett BMI-värde mellan 18,5 och 25 räknas som normalvikt. Överviktig är du som har ett BMI-värde mellan 25 och 30. Lider du av fetma har du ett BMI-värde över 30.

Kostråd och riktlinjer kring olika livsmedel och kost

Vegetarisk mat – Oavsett vilken anledning du väljer att vara vegetarian eller vegan så är det absolut inte svårt att leva efter en icke-animalisk kost och samtidigt leva hälsosamt, även om många tror detta. Det viktigaste som vegetarian eller vegan är att man har med sig baskunskaperna om var näringen finns och hur man bäst tar tillvara på den. För att täcka upp för näringsämnena i maten från djurriket är det några livsmedel som är särskilt viktiga i den vegetariska kosten:

  • Baljväxter, såsom bönor, ärter, linser, tofu och/eller andra sojaprodukter
  • Fullkornsprodukter, exempelvis havregryn, korngryn och fullkornspasta
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Frukt och bär
  • Rapsolja och vegetabiliska matfetter

Äter man en kost som är helt vegansk behöver man dock även konsumera kosttillskott med vitamin B12 och vitamin D. Alternativt en tillräcklig mängd från berikande produkter.

Fisk och skaldjur – Det viktigaste att tänka på när man inför fisk i sin kost är att försöka variera i vilken form man konsumerar fisken.

Vid graviditet – För att barnet i magen ska kunna växa och må bra är det viktigt att konsumera mer näring än tidigare – man äter trots allt för två. Olika typer av mat innehåller olika näringsämnen som behövs för en hälsosam graviditet, ät gärna:

  • 500g frukt och grönt varje dag
  • Fisk 2-3 gånger i veckan
  • Lättmjölk, 5 dl per dag
  • Nyckelhålsmärkt matfett
  • Kött, kyckling, ägg och bönor
  • Potatis, bröd och ris

Överlag handlar det alltid om att hålla en sund kost som är anpassad efter dina unika behov och ämnesomsättning. Regelbundet intag av mat under dagen är också att föredra och rekommendera framför sporadiskt ätande.

Vikten av att behandla fetma i tid

Fetma kan som sagt på sikt lägga grunden för mer allvarliga sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, kärlsjukdomar, kronisk ryggsmärta och högt blodtryck m.m. Sjukdomar och kroniska besvär som sikt kan vara livshotande. Det är därför viktigt att fetma behandlas korrekt och i tid.

Lider du av fetma? Ta kontakt redan idag

Så om du är i behov av rådgivning vid övervikt eller behandling vid fetma, kontakta då mig, Dr Bo Kuritzén redan idag. Tillsammans ser vi till att förbättra din situation genom snabb och personlig vård och behandling. Utöver mina yrkesmässigt långa erfarenheter och min goda kompetens är jag även skicklig när det kommer till medicinsk rådgivning. Det är centralt att du som patient känner dig trygg i ditt val av vår läkarmottagning och du ska kunna lita på att du får den vård du behöver, när du behöver den.

När du behöver hjälp med fetma och övervikt – ring mig, Bo Kuritzén!

Välkommen in!

Läs mer om fetma här

Här kan du läsa mer om min verksamhet

Här är vägbeskrivningen till min mottagning